Stingatoare

Stingatoarele de incendiu, denumite si extinctoare de incendiu, sunt mijloace de prima interventie folosite pentru stingerea unui focar mic de incendiu sau tinerea lui sub control pana la interventia pompierilor.

Principala diferenta dintre diferitele tipuri de stingatoare o constituie agentul de stingere folosit cat si clasa de incendiu pentru care sunt destinate a fi folosite.

Astfel, in functie de tipul de agent de stingere, putem definii trei categorii de stingatoare: stingator cu pulbere, stingator cu spuma si stingator cu CO2 (dioxid de carbon).

FIRE ELECTRIC EUROSERVICE SRL comercializeaza doar stingatoare omologate conform OMAI 88/2012.

Legislatia in vigoare defineste 5 clase de focar de incendiu:

  • A – Incendii produse de arderea materialelor solide: lemn, hartie, textile, cauciuc, mase plastic etc.
  • B – Incendii produse de arderea lichidelor sau solidelor lichefiabile: benzina, petrol, alcooli, vopseluri, uleiuri, ceara, parafina etc
  • C – Incendii produse de arderea gazelor: metan, butan, acetilena, etc.
  • D – Incendii produse de arderea metalelor: (litiu, aluminiu, potasiu, sodiu, magneziu, etc.
  • E – Incendii care implica echipamente si instalatii electrice: tablouri electrice, transformatoare, calculatoare, servere etc.

Stingatoare cu pulbere

Stingatorul cu pulbere este cel mai des intalnit tip de stingator de incendiu datorita faptului ca este recomandat pentru majoritatea claselor de focar de incendiu (A, B, C, D si E).

Gasit cu preponderenta in spatiile de birouri, magazine, cladiri industriale cat si in dotarea autoutilitarelor si autovehiculelor, stingatorul cu pulbere este usor de identificat dupa eticheta alba cu scris negru.

Stingatoare cu spuma mecanica

Stingatorul cu spuma mecanica foloseste solutia spumanta ca agent de stingere si este recomandat pentru clasele de focar de incendiu A si B.

Stingatoarele cu spuma sunt usor de identificat dupa eticheta galbena cu scris negru si indicativul SM.

Este interzisa folosirea stingatorului cu spuma mecanica la stingerea focarelor de incendiu de clasa E ( focare aparute la instalatii electrice) datorita riscului de electrocutare!

Daca solutia de spumare nu rezista la temperaturi negative acest tip de stingator trebuie ferit de inghet!

Stingatoare cu CO2

Stingatorul cu CO2 (dioxid de carbon) este preponderent folosit in spatii unde exista pericol de incendiu la instalatii electrice (clasa E de focar incendiu) dar se poate folosi si pentru stingerea focarelor de clasa B si C de incendiu.

Stingatoarele cu CO2 sunt usor de identificat dupa eticheta neagra cu scris alb si indicativul G.

Call Now ButtonSuna Acum